Hej!

Vilka är vi ? 

Vi är klass 4K på Långedragsskolan i Göteborg. I klassen tycker vi om att programmera. Detta vill vi göra mera. Vi har valt webben som som verktyg för det väcker lust och nyfikenhet i kunskapsintaget. – Att variera undervisning är ett måste för att alla ska känna motivation i skolan. – Webben tillför ett bredare kunskapsintag än bara skolböckerna. På vägen lär vi oss väldigt mkt (källkritik, hur ska man agera på nätet, plagiat osv. )

Varför har vi skapat bloggen & pedagogisk koppling.

Tillsammans med våra lärare har vi skapat denna bloggen. Med den här bloggen har vi och kommer lära oss:

  1. Hur man skriver blogginlägg, lägger upp bilder & tänker runt källkritik på internet.
  2. Vi lär oss att reflektera över vad vi har lärt oss under lektionerna genom att skriva, lägga upp bilder & videos här på bloggen.
  3. Vi vill visa hur snabbt saker sprids på internet genom att lägga upp bild/video på Facebook & visa andra hur fort det kan gå.  Att man alltid ska tänka en extra gång på vad man lägger upp på internet.
  4. Hur kan man arbeta med internet i skolan?
  5. Enligt läroplanen ska vi elever få arbeta med digitala texter, medier och verktyg i skolundervisningen.
  6. En källkritisk guide för elever .

Från läroplanen:

Eleverna ska kunna använda informationsteknik som ett verktyg för sitt kunskapssökande och lärande.

Vilka vill vi nå ut till?

  1. Vi vill visa andra elever vad man ska tänka på när man är ute på internet & inspirera andra genom vårt skolarbete. Samt visa vad får man använda sig av på nätet utan att fråga om lov. ( CC)
  2. Visa våra föräldrar vad vi gör under veckorna i skolan.
  3. En liten guide på vad vi tycker att vi elever ska tänka på när vi vistas på internet.

Rollfördelning på bloggen

Vår lärare registrerade oss till tävlingen & bloggen. Det är vi i klassen som skriver alla blogginlägg. Vår om- sida skrev vår lärare & vi berättade vad vi tyckte skulle stå.Största del av designen står vår lärare Tanja för.

Upphovsrätt

Vi kopierar inte från några webbsidor, bloggar eller texter. Vill vi låna andras material frågar vi först om lov & skriver att vi har gjort det i våra blogginlägg. Det är våra lektionsarbeten som först & främst visar här på bloggen. Vi tillsammans med vår lärare kollar alltid copyright samt ägare till det vi hittar och vill använda från internet. Men vi försöker använda oss främst av Creative Commons, för det vet vi hur vi får använda.

Materialet på denna sida får gärna användas. Krav för användning av det på internet är att vår blogg Langedrag4.se anges som källa på er webbsida. Vår guide får gärna användas i klasser/hemma men inte för vidare spridning utanför Creative Commons.

Motivering

Genom att använda bloggen istället för text på papper i klassrummet når vi ut till många  elever & föräldrar. Detta hade vi inte gjort om vi reflekterat enbart i klassrummet. Vi är miljömedvetna genom att reflektera på vår blogg istället för i pappersform. Vi vill visa hur snabb spridning saker har på internet samt hur man kan vara källkritisk på internet. Tillsammans med våra lärare vill vi skapa en liten internet guide för elever & föräldrar som surfar på internet. Vi vill tydligt se vårt egna lärande & inspirera andra. Hade vi vunnit hade vi köpt några Chromebooks till klassrummet för att kunna fortsätta arbeta med internt. Våra datorer är gamla och de har varken knappar vilket gör det svårt att arbeta med dem i klassrummet.

Delge andra elever VAD MAN FÅR ANVÄNDA på nätet.

Att dela det vi lär oss med andra är viktigt för en säker användning av internet. Därför tycker vi att vi ska vinna priset detta år.